Gastronomiczna branża w naszym kraju ma liczne obowiązki, których musi dopełnić. Jeden z nich to dbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a to regulują przepisy prawa. Jeśli kuchnia danego lokalu używa duże ilości tłuszczu, to wówczas nie można takich ścieków wylewać bezpośrednio, a wcześniej muszą one być oczyszczone.
Służą do tego odpowiednie separatory, których montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeżeli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zamontować, to trzeba to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne jest przede wszystkim to, aby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale niekiedy trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
W takim przypadku trzeba sobie radzić w inny sposób, lecz z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty przepłacać, to powinien wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatora tłuszczu ma duże znaczenie, ponieważ separatory zapychają się dość często.
Jeżeli przez dłuższy czas tłuszcz nie zostanie z nich wyciągnięty, to w pewnej chwili może się zacząć przelewać do rur kanalizacyjnych, a to jest zabronione. Terminy przyjazdów najlepiej uzgadniać z firmą, która się będzie tym zajmowała. A będzie to uzależnione od wielkości separatora i ilości ścieków, które będzie miał do przerobienia.